XAML Nedir?
XAML’in açılımı Extensible Application Markup Language şeklinde olup “zammel” diye telaffuz edilir!
XAML nesnelerin ve özelliklerinin tanımlandığı XML tabanlı bir dildir. XAML yazım kuralları daha çok WPF (Windows Presentation Foundation) için arayüz (UI) tanımlamaya yönelik olduğundan program kodundan ayrı olarak bulunur.
Bununla beraber hali hazırda XAML sadece Windows platformalarında kullanımda olup WPF/E (Windows Presentation Foundation/Everywhere) girişimi XAML diğer platform ve aletlerde de kullanılabilinir hale getirecektir.
XAML yazımı nesneleri, özelliklerini ve bunların birbirleri ile ilişkelerini tanımlar. Genel XAML yazımı nesneler ve bunların alt nesneleri arasındaki ilişkileri tanımlar. ‘nokta işareti’ kullanarak nesneleri (object) ana nesnenin (parent object) özelliği olarak tanımlayabilirsiniz.
Örnek:
<object>
<child property="x" property="y">
<child.property>
<class property="u" property="v"/>
</child.property>
</child>
<child>
</child>
</object>
XAML ile yapılmış basit bir örnek için tıklayınız. Yukardaki örneğin kaynak koduna baktığınızda sadece XAML kodları göreceksiniz!
XAML Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bazen konuşurken veya birşeyleri ifade ederkern XAML ile WPF birbirlerine karıştırılıp, birbirlerinin yerlerine kullanılabilirler ama bunlar aynı değillerdir! XAML, XML tabanlı bir dildir. WPF ise grafik API (Application Protocol Interface) dir.
XAML, SVG(Scalable Vector Graphics) farklıdır. W3C’in tanımlamasına göre SVG, “2 boyutlu grafikler için bir platformdur ve 2 kısımdan oluşur: bir XML tabanlı dosya ve grafik uygulamaları için bir programlama API’sinden oluşur” Bununla beraber XAML ise XML tabanlı bir bir dosyadır ama API değildir. XAML ayrıca 3d ve kontrollerini de destekler ki bunu SVG yapamaz.
XAML en büyük avantajlarından biriside dizayn ve geliştirmeyi (kod yazımı) birbirinden ayırmasıdır ki bu yazılım ve grafik arayüzü geliştiricilerinin işbirliğini arttırmasına yardım etmesidir. Programın arayüzünün geliştirilmesi XAML olduğundan programın arayüzü, programın kodlama ayrıdır ve birbirlerinin gelişim süreçlerine engel olmazlar.
XAML dokümanlarının uzantıları .xaml şeklindedir.
Linkback: https://www.buyuknet.com/xaml-nedir-t37709.0.html