Türkiye'de Tıp fakültesi meslek unvanları
Stajyer: Tıp fakültesi dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerine denir.
İntern: Tıp fakültesi son sınıf öğrencisine denir. İntern kelimesi 'stajyer' anlamında olmasına rağmen, farklı bir ifade gibi kullanılır.
Pratisyen hekim: Birinci basamak doktorlarına denir. Pratisyen hekim olmak için Tıp fakültesi mezunu olmanız gerekir. "Dr." kısaltması ile anılır.
Aile hekimi: Tıp fakültesi mezunu olup, aile sağlığı merkezinde çalışan pratisyen hekimdir.
Uzman aile hekimi: Tıp fakültesi mezunu olup, TUS'ta başarılı olduktan sonra alınan 3 yıllık uzmanlık eğitimi ile olunur.
Uzman doktor: Tıp fakültesi mezunu olup, TUS'ta başarılı olması kaydıyla, seçtiği bölüme göre 4-6 yıllık doktora eğitimini tamamladıktan sonra uzman doktor olunur. "Uzm. Dr." kısaltması ile anılır.
Operatör doktor(Cerrah): Cerrahi tıp bilimleri uzmanına denir. Tıp fakültesi mezunu olup, TUS'ta başarılı olması kaydıyla, ilgili bölüme göre eğitimini tamamladıktan (uzmanlığın üzerine) sonra cerrah olunur. "Op. Dr." kısaltması ile anılır.
Psikiyatr:Tıp fakültesi mezunu olup, TUS sınavında başarılı olmak kaydıyla, "Psikiyatri" bölümü seçilerek 4yıl eğitim sonunda psikiyatr olunur. "Psikiyatr Dr." kısaltması ile anılır.
Profesör operatör doktor: "Prof. Op. Dr." kısaltması ile anılır.
Linkback: https://www.buyuknet.com/turkiyede-tip-fakultesi-meslek-unvanlari-t47632.0.html