Standart bir pc'nin montajı

tarantula90128.10.2013 - 00:24
Standart bir pc'nin montajı

    Kasanın İncelenmesi:
 
        Kasanın tipine göre çeşitli açma şekilleri vardır. Kasa içerisinde malzeme olarak;
   Power suplly (Güç kaynağı)
   Power kablosu
   Power switch (Açma/kapama anahtarı)
   Speaker
   Slot kapakları
   Kasa ön kapakları
   Plastik ayaklar
   Vidalar
   Keylock anahtarı (Klavyeyi kullanıma kapatır)
   Lastik kasa ayakları


           
          İlk olarak; güç kaynağından gelen 4 adet kablo (mavi, siyah, beyaz, kahverengi) sistemin açılıp kapanmasını sağlayan açma-kapama anahtarına bağlanır. Kabloları takarken renklerine dikkat edilmelidir. Aksi taktirde Güç kaynağına zarar verebilir.
          Mikroişlemci ana kart üzerindeki mikroişlemci yuvasina takilir. Mikroişlemci soketi ve mikroişlemci üzerindeki yön belirtme kaynagina dikkat edilir. Mikroişlemci  takilirken  bacaklarin tam oturmasina dikkat edilir. Işlemci takildiktan sonra jumper ayarlari yapilir. Bu ayarlar işlemci modeline göre degişir. Mevcut ana kart üzerindeki voltaj jumperi bulunarak bu ayarlama yapilir. Son olarak mikroişlemci fani takilir.

Belleklerin Takılması:

     Burada kullanılan ramlar, çoğunlukla SIMM RAM’dır. RAM’lar ana kartın ram yuvalarına takılır. RAM’ların yerine oturup oturmadığına dikkat edilir. RAM’ların yerine oturmaması, montajdaki standart hatalardan biridir.
   
Sabit Disk ve Disket Sürücülerin Montajı:

     Sabit disk ve disket sürücüler yanlarındaki tespit vidalarından vidalanır. Disket sürücüler üzerinde 4 adet yeri vardır. Ancak 2 vida takmak yeterlidir. Bazı kasalarda 4 vidayı da taktığımızda disket sürücü kasılır ve kapağı açılmayabilir, disketi hatalı okuyabilir.

Ana kartın Montajı:

     Kasanın içinden çıkan plastik ayaklar ve sarı vidalar yerlerine takılır. Ana kart kasaya takılan bu vidalara, vida ile monte edilir.
Ana kartın tam oturmasına dikkat edilir. Aksi halde kısa devreye neden olabilir. Ana kart üzerinde AGP, PCI ve ISA yuvaları vardır.
       

Kartların Montajı:

     Ekran kartı AGP yuvasına takılır. Ve bir vida ile monte edilir. Ses kartı PCI’lardan birine takılarak vidalanır. Fax-modem de PCI yuvalardan birine takılır ve vidalanır. Gerekirse TV kartı da takılabilir.
     Kasa içerisinde çıkan ide kablolarından birisi CD-ROM’a , birisi HD’e, diğeri de FLOP’ iye takılır. Bu kablolar takılırken Powerdan gelen kablo ile  kırmızı renk yönlerinin aynı olmasına dikkat edilir.
   
Hız Göstergesinin Ayarlanması:
        
Bazı ön panellerde hız göstergesi olmayabilir. Göstergede hangi değerin yazacağı, kullanıcıya bağlıdır.
       Hız göstergesinin ayarlanması, kasa tiplerine göre değişmekle birlikte  genel bir mantığı vardır. Bu ayarlar, gösterge üzerinde bulunan jumperlar yardımıyla gerçekleşir. Bu jumper ayarlamaları, kasa içinden çıkan broşürde ayrıntılarıyla görülebilir. Yeni üretilen birçok kasada elektronik bir devre yardımıyla bu işlem çok daha kolay yapılmaktadır.


PC MONTAJINA EKLER

İkinci Sabit Diskin Bağlanması:

           İkinci sabit disk bağlanırken durum jumperları ayarlanır. Durum  jumperlarını ayarlamak için birinci sabit diski sökmemiz gerekir. Durum jumperları, sisteme bağlanan iki diskten hangisinin öncelikli olacağını, hangisinin ikinci disk olacağını belirler.
     
Sabit Disk Parametrelerinin Girilmesi:

Sabit disklerin jumper ayarlarını yaptıktan, güç ve bilgi kablolarını bağladıktan sonra BIOS setuptan sabit disk parametrelerini girmemiz gerekir.Ya da BIOS’ tan IDE HDD Auto Detection seçeneğini kullanırız. Önceki sabit disk ikinci disk durumuna getirilmişse BIOS  setupta birinci disk olarak görülmeye devam eder. Bu nedenle BIOS hata verir ve bilgisayar açılış yapmaz. Değişen duruma göre düzeltmeliyiz.         
 
İkinci Disket Sürücünün Montajı:

       Sistemimize ikinci bir sürücü takmak için kasa yapımımızın uygun olması gerekir. Bir adet boş 3,5” yada 5,25” ‘lik sürücü boşluğu olmalıdır. Ayrıca ana karttan sürücülere gelen bilgi kablosunun 2 sürücüyü destekler durumda olması gerekir. Sürücü yerine takıldıktan sonra, güç kablosu ve bilgi kabloları yerine takılır. Bilgi kablosunu takarken, kablonun işaretli tarafının 1 nolu bacağına gelmesine dikkat edilir.
Tanımı yapılırken BIOS setupa girilir. BIOS setuptan ayarlamalar yapıldıktan sonra sistemin sırasıyla A sürücüsü, sonra B ve en son sabit diski kontrol ettiğine, yani sürücülerin kontrol ledlerinin yanmasına dikkat edilir. Bilgisayarı açtığımızda disket sürücü kontrol ledi devamlı yanıyorsa bilgi kablosu ters takılmıştır. Disket sürücüyü test etmek için bir disket takılarak kontrol edilir.

           
SABİT  DİSKLER

      Bilgisayarda bellek, mikroişlemci ve diger çevre birimler arasinda üretilen bilgilerin kalici olarak saklandigi ortama sabit disk denir. Bilgiler kalici olarak disketlerde saklanabilir ama disketlerin kapasite ve hizlari düşük oldugu için daha çok bilgi taşima ve kopyalama için kullanilirlar. Sabit disk, vakumlu bir metal kutu içerisine yerleştirilmiş disklerden meydana gelir. Sabit disk içerisinde her disk yüzeyine ait bir okuma-yazma kafasi mevcuttur.Bu okuma-yazma kafalari disk yüzeyine degmeyip tamamen manyetik alan mantigi ile okuma/yazma işlemi yapar.

    Gerek disklerin, sürtünmesi en aza indirilmiş bir kutu içerisinde saklanmasi, gerekse her disk yüzeyine ait bir okuma-yazma kafasinin bulunmasi bilgilere erişim açisindan çok önemli bir hiz kazandirmaktadir.Sabit disklerde bir bölümden başka bir bölüme aktarilacak bir blogun ne kadar sürede aktarildigini referans alan bir mantikla veri aktarma süresi hesaplanabilir. Veri aktarma hizinin birimi KB/ms’dir.Ayrica diskin dönme hizini belirten ms cinsinden bir degerlendirmede vardir.
     Disklerin her bir yüzeyindeki silindir parçası iz olarak adlandırılır. Her bir iz şeklinde görülen eşit parçalara ayrılmıştır. Bu parçalara sektör adı verilir. Her bir sektör 512 Bayttan oluşur. Sabit disk, bilgileri sektör ve track’lara göre düzenler.
         
DİSKET
 
       Disketler, bilgisayarda bilgi kaydetmek ve taşimak için kullanilir. Bir zamanlarin tek sabit kayit ortamlari oldugu düşünülürse bilgisayarda çok önemli bir yer tuttuklari söylenebilir. Disketler sabit disklere göre çok yavaştirlar PC’lerde en yaygin kullanilan disketler, 3.5” 1.44MB’lik olanlardir.         
        Disket adı verilen manyetik depolama birimlerini okuyup yazabilen bu sürücüler,  CD-ROM’ların giderek yayılması, işyerlerinde de veri aktarımının ağ üzerinden yapılmasıyla daha az kullanılır oldular. Ancak veri taşımak için disketten daha ucuz ve pratik bir ortam bulunana kadar her PC’ de olmaya devam edecektir. Disket sürücüler 1.44 ve 2.88 MB’lık disketleri okuyabilirler. Sabit disk gibi disket sürücü içinde de disket üzerine veri yazıp bu verileri okuyabilen bir kafa bulunur. Disketin alt köşesindeki dil kapalıysa, disket sürücü sadece okuyabilir veya sabit diske aktarım yapabilir ama disket üzerine veri yazamaz. Bu yüzden program disketlerine virüs bulaşmaması için dilleri kapalı tutulur. Günümüzde LS-120 adıyla disket sürücünün çok daha gelişimine benzer, eski tip disketlerin yanı sıra 100 MB’lık özel disketleri de okuyabilen sürücüler bulunmaktadır.

DİSKET  TÜRLERİ

      Disketler kapasite, yüzey sayısı ve yoğunluklarına göre çeşitli türlerdedir.Bu türler şöyle sıralanabilir.

          3,5” Disketler:
   720KB’lık:çift yüzeyli, çift yoğunluklu-DS/DD
   1.44MB’lık:çift yüzeyli, yüksek yoğunluklu-DS/HD
   2.88MB’lık:çift yüzeyli, geliştirilmiş yoğunluklu-DS/ED

      5.25” Disketler:
   Artık pek kullanılmayan disketlerdir.
   360KB’lık:çift yüzeyli, çift yoğunluklu-DS/DD
   1.2MB’lık:çift yüzeyl, yüksek yoğunluklu-DS/HD

4.5. DİSKET SÜRÜCÜLER
 
      Disketler üzerindeki işlemler disket sürücüler tarafindan gerçekleştirilir. Disket sürücü içinde bir kafa mekanizmasina bagli, iki adet okuma/yazma kafasi vardir. Bu okuma/yazma kafalari bir motor yardimiyla hareket ettirilir. Sürücüye takilan disketin iki yüzünü, iki kafanin ayni anda taramasiyla okuma/yazma işlemi yapilir.

      Disketin manyetik kaplama yüzeyine kayıt yapmak için MFM (Modified frequency modulation/değiştirilmiş frekans modülasyonu) yöntemi kullanılır. Bu yöntemle veri hücrelerindeki manyetik yapı değiştirilir.Veri, hücrelerde bir değişiklik olup/olmaması ile tanımlanır.Bu manyetik yapı değişiklikleri okuma/yazma kafası tarafından elektrik sinyallerine çevrilir. Disket sürücü üzerinde bulunan kontrol devresi bu sinyalleri disket sürücü arabirimine yollar.

          Her bilgisayarda bir disket sürücü bulunması gerekir. Farklı kapasite ve şekilde sürücüler vardır. En yaygın kullanılan sürücü 3.5”,1.44MB’lık disket sürücülerdir.

CD ROMLAR
   
           CD ROM’lar bazı özel durumlar dışında verilerin sadece okunabildiği ortamlardır. Bu özel durumlar, okunur/yazılır CD’ler ve kayıt cihazlarıdır.

           CD ROM’lar özellikle multimedia uygulamalarını en gözde elamanıdır. Bir CD ROM içerisinde büyük bir ansiklopediyi ya da yüzlerce oyunu sığdırmak olanaklıdır. CD ROM’lar görünüş bakımından plakları andırmaktadır. Kapasiteleri ise, disketlerin çok üstünde olup 650-700 MB’ a kadar varmaktadır.       
           Bilgisayarlarda kullanılan CD ROM`lar müzik setlerinde bulunan compact disk’ler ile çok benzer olmalarına rağmen, aralarında çeşitli farklar vardır.
Bu farklar;

   CD ROM üzerinde hata bulma ve düzeltme özelliği vardır compact disk’lerde bu özellik yoktur.
   CD ROM’ların üzerine sayısal bilgiler kaydedilir. Yani resim, film, metin ve ses gibi çeşitli veriler. Compact disk’lere sadece müzik kaydedilebilir

  Bir çok CD ROM sürücüye müzik CD’si takılarak müzik dinlenilebilir.

CD ROM’un okunması:

          CD ROM’lardaki bilgilere,bilgisayar üzerindeki CD ROM sürücüleri aracılığıyla erişilir.
          CD ROM üzerinde veriler, yani 0 ve 1 dizileri, bir grup girinti ve çıkıntı ile gösterilir. Bu girinti ve çıkıntılar çıplak gözle görülmeyecek kadar küçüktür.
     Sabit bir hızla dönen CD ROM üzerinde okuma işlemi şu şekilde gerçekleşir:
   Lazer okuyucu kafa bir ışın demeti  yollar.
   Bu ışın, kafa üzerindeki bir dizi mercekler yardımı ile CD üzerinde belli bir alana odaklanır.
   Lazer  ışını, CD’nin plastik kaplamasından geçerek alüminyum tabaka üzerindeki girinti ve çıkıntılardan yansıtılır. Işın, girintiler tarafından kötü, çıkıntılar tarafından iyi yansıtılır.
   Yansıyan ışın elektriksel sinyallere çevrilir.
   Yorumlanan elektriksel sinyaller, verilere dönüştürülerek bilgisayara yollanir.
   

CD ROM Sürücü Yazılımının Yüklenmesi:

         Sürücü ile birlikte gelen erişim yaziliminin bulundugu disket sürücüye takilarak yüklenir. Bu işlem disket içerisinde bulunan SETUP.EXE, INSTALL.EXE vb. bir *.EXE uzantili dosyanin çaliştirilmasi ile yapilir. CD ROM sürücü ile birlikte gelen yazilimin yüklenmesi, config.sys ve autoexec.bat dosyalarina birkaç satir eklemekten ibarettir.


Linkback: https://www.buyuknet.com/standart-bir-pcnin-montaji-t42218.0.html


Etiket:

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Standart bir pc'nin montajı
Standart bir pc'nin montajı
(Ortalama: 5 üzerinden 2.5 - 2 Oy)
2