Recent Forum Topics


Online Users

3254 Ziyaretçi, 9 Üye (1 Gizli)
Svs1967, usta0, epak69, Rabisamm, EKINOKS, Asli2012, Ceylin0742, momoism
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

News

xx Türk ordinaryüs profesörleri

18.01.2021 - 04:31 Gönderen: tarantula901
Türk tarihinde bilinen ordinaryüs profesörler

A

Ahmet Ziyaeddin Akçasu Türk bilim insanı, fizikçi ve Michigan Üniversitesi Nükleer Mühendisliği Ordinaryüs Profesörü.
Doğum tarihi: 1924
Eğitim: Michigan Üniversitesi

Ali Fuat Başgil
Ali Muzaffer Göker
Ali Tanoğlu
Arif Müfid Mansel
Aydın Sayılı
Mehmet Aziz

B

Mehmet Cavit Baysun
Hulusi Behçet
Besim Darkot

C

Cahit Arf
Cevdet Kerim İncedayı

Ç

Ahmet S. Çakmak

E

Ebül’ulâ Mardin
Ekrem Behçet Tezel
Ekrem Şerif Egeli
Fazıl Erdoğan

F

Fahrettin Kerim Gökay

G

Galip Ulsoy

H

Hasan Vasfi Sevig
Alfred Heilbronn
Hıfzı Veldet Velidedeoğlu
Hilmi İleri
Hilmi Ziya Ülken
Hüseyin Şükrü Baban

İ

İhsan Şükrü Aksel
Halil İnalcık
Mazhar Şevket İpşiroğlu
İsmail Hakkı Uzunçarşılı
İsmail Hikmet Ertaylan

K

Kazım İsmail Gürkan
Kerim Erim

M

Mazhar Osman Usman
Mehmet Fuad Köprülü
Muhiddin Erel
Muzaffer Esat Güçhan

N

Naci Bengisu
Naşit Erez
Neşet Ömer İrdelp
Nihat Berker

O

Emin Onat
Osman Tevfik Taylan

Ö

Ömer Lütfi Barkan

R

Ratip Berker
Reşat Kaynar (Son ordinaryüs profesörüdür)
Reşit Rahmeti Arat
Reha Oğuz Türkkan

S

Sadri Maksudi Arsal
Malik Sayar
Sedat Alp
Sıddık Sami Onar

Ş

Şevket Aziz Kansu

T

Tevfik Remzi Kazancıgil

Y

Abdülhak Kemal Yörük

Z

Zeki Velidi Togan
Zeki Zeren
0 yorum | Yorum Yaz

xx Pamuk faresi (Sigmodon hispidus)

24.03.2020 - 14:49 Gönderen: tarantula901
Pamuk faresi, anavatanının Güney Amerika, Orta Amerika, ve Kuzey Amerika'nın güneyi olduğu düşünülen bir kemirgendir. Laboratuvar hayvanı olarak kullanılırlar.

*   

Bilimsel adı: Sigmodon hispidus
Gebelik süresi: 27 gün Encyclopedia of Life
Kütle: 160 g Encyclopedia of Life
Uzunluk: 17 cm (Yetişkin) Encyclopedia of Life
Takson Basamağı: Tür
Besin zinciri basamağı: Hepçil Encyclopedia of Life

Özellikleri:

Son iki alt azı dişi şeklindeki orta büyüklükte, sağlam bir fare; baş ve vücuttan daha kısa kuyruk, seyrek saçlı, annulasyonlar ve ölçekler açıkça görülebilir; kulaklar nispeten küçük ve siyahımsı veya grimsi; pelage kaba ve kırlaşmış, siyah koruma kılları oldukça sert (hispid); altı plantar tüberkülozlu ve dış ortadan daha uzun üç orta ayak parmağı olan arka ayak; üst kısımlar kahverengi grizzled; alt kısımları grimsi beyaz veya tutkunu. Dış ölçümler ortalaması: toplam uzunluk, 270 mm; kuyruk, 110 mm; arka ayak, 31 mm. Ağırlık, 80-150 g. Teksas'ta
dağıtım . Eyalet çapında.
0 yorum | Yorum Yaz

xx Türk ve İslam Devletlerinde Yetişen Bilim insanları

25.02.2020 - 23:16 Gönderen: kirik125
Biruni (973-1051), bilimsel araştırmalara çok küçük yaşlarda başladı. Birbirinden farklı alanlarda çalışmalar yaparak yüzden fazla eser kaleme aldı. Gazneli Mahmut’un “sarayımızın en değerli hazinesi” dediği Biruni; Türkçe, Arapça, Farsça, Yunanca, İbranice bilmekteydi.
Yaptığı çalışmalar sonucu dünyanın döndüğü ve yer çekimi olduğu fikrini ortaya atmış, dünyanın çevresini hesaplamıştır. İslam ülkelerinin bir haritasını da yapan Biruni madenlerle ilgili çalışmaları sonucunda birçok madenin özgül ağırlığını hesaplamıştır.
Biruni 1973’te doğumunun 1000. yıldönümü nedeniyle UNESCO öncülüğünde bütün dünyada anılmıştır.

Harezmi (780-863), günümüzde matematiğin bir kolu olan cebir biliminin kurucusudur. Astronomi ve coğrafya alanlarında da çalışmalar yapmış, bu bilim dallarının gelişiminde önemli rol oynamıştır. Abbasi hükümdarı Memûn döneminde birçok ünlü bilgininin toplandığı, zengin bir kütüphanesi ve gözlemevi de bulunan Beytülhikme’nin (Bilgelik Evi) yöneticiliğini yapmış ve saray astronomu olarak çeşitli gözlemler gerçekleştirmiştir. Hint rakamlarını İslam dünyasına tanıtarak “0” rakamını matematiğe kazandırmıştır.

Razi (854-932), tıp, kimya ve felsefe alanında elliden fazla eser vermiştir. “İslam’ın Hipokrat’ı” da denilen Razi’nin çiçek ve kızamık hastalığı konusundaki eseri Batı dillerine çevrilmiş ve birçok defa basılmıştır. Bir başka eseri olan “El Havi” tıp konusunda ansiklopedi türünde bir eserdir.
Bu eserinde Razi, Yunan, Hint ve Çin tıbbında yer alan bilgileri toplayıp kendi gözlemlerine dayanarak hastalıkları açıklamıştır. Razi’nin yaşadığı dönemde Avrupa’da tedavi edilemeyen hastalar kendi hâllerine bırakılır, akıl hastalarına onları şeytandan kurtarmak adına işkence edilirdi. Razi ise hastaların moralini yükseltecek sözler söylemek ve hastalara şefkatle yaklaşmak gerektiğini savunmaktaydı. Razi’ye göre içki alışkanlığı diğer her türlü hastalık, felaket ve yıkımları beraberinde getiren kötülüklerden biridir. Çünkü çok içki kullananlar ani felç ve nefes darlığı ile karşı karşıyadırlar. İçkinin ani ölüme sebep olan kalp sıkışması, beyin ve damarların irtibatının kesilmesi sonucu oluşan denge kaybı gibi başka türlü zararları da vardır.

İbni Sina (980-1037), birçok alanda 200’den fazla eser verdi. Avrupa’da “Avicenna (Avisenna)” adıyla tanınan İbni Sina en önemli çalışmalarını tıp alanında yaptı. “El Kanun Fittıbb” adlı kitabı, 12. yüzyılda Latinceye tercüme edildi, 17. yüzyıla kadar Avrupa’da tıp eğitiminde kullanıldı. İbni Sina’ya göre tıp, insan vücudunun sağlık ve hastalığıyla uğraşır. Tıp sağlığın devamı, hastalığın ise iyileşmesi için uygun metotlar kullanmayla ilgilenen bir bilimdir. İbni Sina tıp alanına önemli yenilikler getirmiş, ilk defa sonda aletini kullanmış ve damar içi şırıngasını yapmıştır. İbni Sina “Şifa” adlı eserinde de felsefe, matematik, fizik gibi bilimler hakkında bilgi vermiştir.

Cezeri (1153 -1233), Diyarbakır’da Artuklular Beyliği’nde uzun süre görev yaptı. Cezeri, su saatleri, otomatik kontrol düzenleri, fıskiyeler ve şifreli kilitler gibi pek çok buluş gerçekleştirdi. Günümüzdeki otomatik makine ve robotların ilk örneklerini yaptı. Cezeri, “Kitabelhıyal” adlı eserinde elliden fazla aletin kullanım esaslarını açıklamıştır.

İbni Haldun (1332-1406), sosyal bilimlerin tarih, felsefe, siyaset ve sosyoloji alanlarında çalışmalar yapmıştır. İbni Haldun, tarihsel olayları toplumsal, etnik, kültürel, siyasal, ekonomik, hatta coğrafi ve biyolojik koşullarla bağlantıları içinde değerlendiren ilk düşünürdür. Tarih felsefesinin ve sosyolojinin bilim olarak ortaya çıkmasını sağlamıştır. İbni Haldun’un en ünlü eseri “Mukaddime”dir.
Mukaddime, iktisat, sosyoloji, siyaset gibi birçok sosyal bilim için temel teşkil eden görüşleri içinde barındırır.

Uluğ Bey (1394-1449), Timur Devleti’nin kurucusu olan Timur’un torunudur. Dinî ilimlerin yanında mantık, matematik ve astronomi eğitimi gördü. Henüz on altı yaşında iken devleti yönetme sorumluluğunu üstlenen Uluğ Bey, vaktinin çoğunu bilimsel faaliyetlere ayırdı. Uluğ Bey başarılı bir matematikçi ve astronomdu. Semerkant’ta büyük bir rasathane kurdu. Rasathanenin içinde gözlem yapmaya yarayan yerlerden başka matematik ve astronomi öğretilen sınıflar da vardı. Burada Güneş, Ay, gezegenler ve kuyruklu yıldızlar gözlemleniyordu. Uluğ Bey, gökyüzü cisimlerinin konumlarını gözlemleyerek daha önce gördüğü bazı ölçüm hatalarını ve eksiklikleri gidererek hem İslâm dünyasında hem Avrupa’da alanında kaynak eser kabul edilen “Ziciuluğ Bey”i meydana getirdi. Ayrıca geometri alanında ve özellikle üçgenler konusunda araştırmalar yaptı.

Takiyüddin (d.1521), 1570’de İstanbul’a gelerek III. Murat’ın himayesinde bir rasathane kurdu. Burada aynı zamanda büyük bir kütüphane oluşturdu. Takiyüddin, rasathanesinde Güneş ve Ay tutulmaları ile ilgili kendi geliştirdiği teknikler ve aletler vasıtasıyla çeşitli gözlemler yaptı.
İlk defa mekanik saat kullanarak çok dakik gözlemler gerçekleştirdi. Yengeç ve Oğlak dönencelerinin açılarını döneminde gerçeğe en yakın ve doğru şekilde hesaplayan bilim insanı oldu. Osmanlılarda otomatik makineler üzerine ilk eseri de Takiyüddin yazmıştır.

Ali Kuşçu (ö.1474), Uluğ Bey’in yetiştirdiği öğrencilerdendir. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın elçisi olarak İstanbul’a geldi. Fatih Sultan Mehmet, Ali Kuşçu’ya İstanbul’da kalmasını ve medresede ders vermesini teklif etti. Ali Kuşçu, bunun üzerine, Tebriz’e dönerek elçilik görevini tamamladı ve ailesiyle birlikte tekrar İstanbul’a geldi, Ayasofya’ya müderris olarak atandı. Ali Kuşçu, Fatih Külliyesi’ndeki medreselerin programlarını hazırladı, astronomi ve matematik dersleri verdi. Ayrıca İstanbul’un enlem ve boylamını ölçtü ve çeşitli güneş saatleri yaptı. Gök cisimlerinin dünyaya uzaklığını hesaplayarak bir ay haritası çizdi. Bu çalışmaları nedeniyle Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Ay’daki bir bölgeye Ali Kuşçu’nun ismini vermiştir.

Piri Reis (1465-1553), sosyal bilimlerden coğrafyaya çizdiği iki dünya haritası ve Akdeniz’i tanıttığı Kitabı Bahriye adlı eseriyle büyük katkı yapmıştır. Büyük Türk denizcisi Kemal Reis’in yeğeni olduğu sanılan Piri Reis Osmanlı donanmasında çeşitli vazifeler yapmış, deniz savaşlarına katılarak komutanlığa kadar yükselmiştir. 1513’de çizdiği dünya haritası parçası İspanya, Portekiz ve Batı Afrika kıyıları ile Amerika kıtasının doğu kıyılarını göstermektedir. Günümüzde Amerika kıtasının en eski haritalarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu haritanın Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarını gösteren kısmı kaybolmuştur.
0 yorum | Yorum Yaz

xx Türk ressamlar

24.10.2019 - 21:01 Gönderen: tarantula901
A İle başlayan Türk Ressam isimleri

Abdullah Meriçadalı
Abidin Dino
Acar Başkurt ve Hayatı
Adnan Çoker'
Adnan Turanî
Adnan Yalım
Ahmet Atan
Ahmet Güneştekin
Ahmet Saral
Ahmet Ziya Akbulut
Ahmet Özol
Ahmet Şekür (d.1856 ?
Agop Arad
Ali Avni Çelebi
Alev Ermiş Mavitan
Ali Sami Boyar
Aliye Berger
Ali Arif Ersen
Arif Dino
Asaf Zeki Yüksel
Aslı Özer
Avni Arbaş
Ayhan Türker
Ayten Timuroğlu
Ayşegül Yeşilnil

B  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Balkan Naci İslimyeli
Bedri Baykam
Bedri Rahmi Eyuboğlu
Bilal Geniş
Birsen Özbilge
Burhan Uygur

C  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Canan Güldal
Cansen Ercan
Celal Esad Arseven
Cem Yalı
Cemal Akyıldız
Cemal Güvenç
Cemal Tollu
Cemal Varol
Cevat Dereli
Cihat Burak
 Cuma Ocaklı

D  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Devrim Erbil

E  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Edip Hakkı Köseoğlu
Elif Naci
Embiya Çavuş
Emel Korutürk
Engin Varol
Ercan Kazmaz
Erdoğan Zümrütoğlu
Eren Eyüboğlu
Ergin İnan
Erol Akyavaş
Ertuğrul Oğuz Fırat
Esti Saul
Eşref Armağan
Eşref Üren

F  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Fahir Aksoy
Fahrelnisa Zeid
Ferik İbrahim Paşa
Ferruh Başağa
Fethi Karakaş
Fevzi Karakoç
Feyhaman Duran
Fikret Muallâ Saygı
Fikret Otyam
Fikret Öztürk

g  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Gökhan Anlağan
Gülsün Karamustafa
Gülten İmamoğlu
Günay Sağun
Gürhan Yücel
Gürkan Coşkun

H  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Habip Aydoğdu
Hakkı Anlı,
Hakkı Torunoğlu
Hale Asaf
Halil Dikme
Halil Paşa'
Hamit Görele
Harun Antakyalı
Hasan Hulusi Mercan
Hasan Kavruk
Hasan Nazım Balaban
Hasip Pektaş
Hatice Ayseli Göksoy
Haydar Hatemi
HAYDAR REİS (NAKKAŞ NİGARİ)
Haşmet Akal
Hikmet Karagöz
Hikmet Onat
Hoca Ali Rıza
Hüseyin Avni Lifij
Hüseyin Bilişik
Hüseyin Kılıçkan
Hüseyin Zekâi Paşa

İ  İle başlayan Türk Ressam isimleri

İbrahim Balaban
İbrahim Çallı
İhsan Şurdum
İsmail Acar
İsmail Altınok
İsmail Avcı
İsmet Üstekin

J  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Jak İhmalyan
Jale Yasan
Jale Yılmabaşar

K  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Kasım Koçak
Kayıhan Keskinok

L  İle başlayan Türk Ressam isimleri

LEYLA GAMSIZ SARPTÜRK
Levni

M  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Mahmut Cûda
Malik Aksel
Matrakçı Nasuh
Mehmed Baha
Mehmet Ali Laga
Mehmet Güler
Mehmet Güleryüz
Mehmet Güreli
Mehmet Kapçak
Mehmet Muazzez Özduygu
Mehmet Ruhi Arel'
Mehmet Pesen
Mehmet Ruhi Arel
Melda Kamhi
Memet Güreli
Mehmet Yücetürk
Metin Eloğlu
Mihri Müşfik Hanım
Muhittin Sebati
Muhteber Demirtaş
Mustafa Ayaz
Mustafa Horasan
Mümtaz Sağlam
Mümtaz Yener
Mürşide İçmeli

N  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Nakkaş Osman
Namık İsmail
Nazan Azeri
Nazan Sönmez
Nazlı Ecevit
Nazmi Ziya Güran
Necmettin Özl
Nedret Sekban Prof. Dr.
Nedim Günsür
Nermin Pura
Neşe Erdok  Porf. Dr
Neşet Günal Prof. Dr.
Nevin Çokay
Nevzat Akoral
Nevzat Kasman
Nilgün İleri Köseoğlu
Nilgün İrmikçi
Numan Pura
Nuri Abaç
Nuri İyem
Nurullah Berk
Nusret Çolpan

O  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Onay Akbaş
Orhan Peker
Orhan Taylan
Orhan Umut
Osman Asaf
Osman Hamdi Bey
Osman Nuri Paşa

Ö  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Ömer Adil
Ömer Lütfü Çetin
Ömer Uluç
Özdemir Altan

P  İle başlayan Türk Ressam isimleri

 Peyami Gürel

R  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Rahmi Pehlivanlı
Ramiz Aydın
 Refik Epikman
Ressam Halil Paşa

S  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Sabahattin Tuncer
Sabri Fettah Berkel
Saim Özeren
Sami Baydar
Sami Yetik'
Selim Turan
Serdar Gökhan
Süleyman Saim Tekcan
Süleyman Seyyit
Sırrı Özbay

Ş  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Şefik Bursalı
 Şeker Ahmet Paşa
Şenol Yorozlu
Şeref Akdik
Şevket Dağ
Şükriye Dikmen
Şerafettin Bulca

T  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Tevfik Dilişen
Tiraje Dikmen
Turan Erol
TURGUT ATALAY
Turgut Zaim

V İle başlayan Türk Ressam isimleri

Vala Somalı

Y  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Yalçın Gökçebağ
Yusuf Demirtaş

Z  İle başlayan Türk Ressam isimleri

Zeki KIRAL
Zekai Ormancı
Zehra Say
Zeki Faik İzer
Zeki Kocamemi
Zerrin Tekindor
0 yorum | Yorum Yaz

xx PhD neyin kısaltması?

07.09.2019 - 18:15 Gönderen: tarantula901
Ph.D ( PhD, D.Phil., DPhil ), açılım olarak “Doctor of Philosophy”dir. Buradaki “Philosophy” ile, bildiğimiz modern Felsefe değil, eski Yunanca'daki karşılığı olan 'Bilgelik sevgisi' kastedilir.
0 yorum | Yorum Yaz