Pratik Ev Bilgileri ( Karışık konular )

admin08.02.2012 - 13:42
Pratik Ev Bilgileri ( Karışık konular )

KOLAY SOĞUTMA

Buzdolabınız bozuldu ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun içine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın Şişeleri daldırın yeterince soğuyacaklardır.


YEMEĞİNİZİN TUZUNU FAZLA KAÇIRINCA

...tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.


SOĞAN SOYARKEN

Gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.




PATATES PİŞİRMENİN PÜF NOKTASI

Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır hem daha lezzetli olur.


TAZE CEVİZ LEKESİ ELDEN NASIL ÇIKAR?

Eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur.Sonra da soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.

BAKIR KAPLARIN PARLATILMASI
Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatın bakın ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.

SIKTIĞINIZ LİMONLARI ATMAYIN
Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.


YAĞLI ŞİŞELER NASIL TEMİZLENİR?
Önce pop kremle yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

MUTFAKTA TIKALI LAVABOLARIN AÇILMASI
Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su tıkalı delikten dökülürse tıkalı yer hemen açılacaktır.

SOĞAN KOKUSU ELLERDEN ÇIKARILABİLİR
Evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek ovuşturunuz. Bu işleme beş dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokular atıp götürecektir.

MUTFAKTAKİ HAŞERELERLE SAVAŞ
Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamamböceği karınca gibi haşaratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşaratın dolaştığı yerlere dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.

AYAKKABINIZ AYAĞINIZI SIKARSA NE YAPMALI
İri bir parça pamuk sirkeye batırılır ve ayakkabınızın burun kısmına konarak bir gün bekletilir. Bir gün sonra pamuk çıkarıldığında ayakkabınızın bir miktar genişlediğini görebilirsiniz.

AYAKKABINIZI NE ZAMAN SEÇMELİSİNİZ?
Ayakkabı almaya öğleden sonra hatta akşam üzeri gidiniz. Belki şaşıracaksınız ama ayaklarınız sabahları daha küçük ve dardır.


AYAKKABI DERİSİNİ YUMUŞATMAK İÇİN...
Yağmur rutubet ve giyilmeden beklemekten sertleşen ayakkabı derilerine biraz gazyağı sürerek onları eski yumuşaklıklarına kavuşturabilirsiniz.

SEÇTİĞİNİZ KUMAŞ PAMUKLU MU? YÜNLÜ MÜ?
Kumaş alırken yanılmamak için seçtiğiniz kumaş ton bir iki iplik çekin. Kibritle yakın. Eğer etrafa kuvvetli bir yanık kokusu yayılır ve iplik kömürleşerek elinizde kalırsa yündür. Çünkü yün güç ve kokulu olarak yanar. Pamuk ise çarçabuk yanar ve ardında ne koku ne kömür bırakır. Sentetik elyaflar ise eriyerek düğümlenir.


FERMUARLI GİYSİLERİN YIKANMASI
Fermuarlı giysilerin yıkanması esnasında fermuar muhakkak kapatılmalıdır. Aksi takdirde fermuarın dişleri sudan zarar görüp çalışamaz hale gelecektir.

İNCE DANTELLER NASIL KOLALANIR?
Kola ile değil kaymağı alınmış süte batırıp ütüleyin. Mükemmel sonuç alacaksınız.

ÜTÜYE YAPIŞAN KOLA NASIL ÇIKARILIR?
Kızgın ütüyü üstüne sofra serptiğiniz bir kağıdın üstünde gezdiriniz. Kola çıkar.

DİKİŞ MAKİNENİZDE KÖR İĞNE
Eğer son iğne de iyice körel*mişse kumaş yerine pürtüklü tarafı üst tarafa gelecek şekilde bir zımpara kağıdıyla dikme işlemini yapın. İğneniz ilk günkü gibi olacaktır

ÇORAP ONARIMI
Çorapları yeni yünlü iplikle onarmayın. İlk yıka*mada yün iplik çeker. Delik gene açılır. Kullanacağınız yün ipliği 5 dakika kadar buhara tutun.

ESKİ DERİ ELDİVENLER
Sakın atmayın. Parmakları küçük yaralarda parmak koruyucu olarak işe yarar. El kısımlarını ise ters yüz ederek mükemmel bir toz bezi olarak kullanabilirsiniz.

HANGİ HALLERDE TOPUKLU A*YAKKABI GİYİLMEZ?
•Ayak tabanında bozukluk varsa
• Düz tabanlık varsa
• Belkemiğin bir omuru yerinden oynamışsa
• Daima sırt ağrısı çekiyorsanız
• Daimi baş ağrısı migren çekiyorsanız
• Bebek bekliyorsanız
• Çok çabuk yoruluyorsanız
• Çok şişman iseniz
• Kalçanız arkaya doğru çıkık ise

HANGİ HALLERDE TOPUKLU AYAKKABI GİYİLİR?
• Bacaklarınız çok şişman ise
• Boyunuz 1.65 ten kısa ve bacaklarınız toplu ise
• Ayak bileğiniz ince baldırınız kalın ise
• Bedeniniz kısa ise
• Daha ince görünmek istiyorsanız

SAÇ FIRÇANIZIN TEMİZLENMESİ
Saç fırçaları pratik olarak iki yolla temizlenir. Su ile veya kuru bir şekilde. Su ile temizlemek için fırçayı ılık sabunlu su ile yıkamalı sonra dört bardak su içine yarım kahve ve kaşığı amonyak atarak meydana getirdiğiniz sıvının içine fırçayı koymalı ve beş on dakika bekletilmelidir. Deha sonra ılık bir suda çalkalayarak kurumaya bırakılmalıdır. Fırçaları kuru temizlemek için kepek kullanılır.Isıtılan kepek kirli fırçanın üstüne dökülür ve bir başka fırçayla fırçalanarak temizlenmesi sağlanır.


PASLANMIŞ BİR ÇİVİYİ ÇIKARMAK
İnatçı çivi ya da vidanın üstüne biraz gazyağı damlatın. Kolayca çıkar.

DUVARA ÇAKILAN ÇİVİ TUTMAZSA
Çivinin ucunu biraz pamukla sarıp sulandırılmış alçıya batırın. Çivi bir daha yerinden oynamaz.


EVİNİZ GÜZEL KOKABİLİR
Evinizdeki hoş olmayan kokuları gidermek için bir takım usuller vardır. Eğer evinizde soba yakıyorsanız soba üstüne koyacağınız limon veya portakal kabuğu odanızın her turlu kokusunu bir anda değiştirecektir. Ayrıca tuvalet ispirtosu içine rendelenmiş limon kabukları koyarak koltuk altlarına ve dolapların kenarlarına görünmeyecek şekilde koyarak odanızın kokusunu mis gibi yapabilirsiniz.


UFAK HALI VE KİLİMLERİN KAYMASI NASIL ÖNLENİR?
Bu tür kilimlerin kaymaması için serilen tarafının dört ayrı köşesine birer ince lastik veya köpük sünger parçası dikmen iz kafi gelecektir.

HALILARIN SERİLME USULÜ
Halıların ömürlerini uzatacak en iyi çare serilmeleri esnasında takip edilecek yoldur. Halılar serilirken altlarına kalın mukavva bulunmazsa da bir kaç tabaka gazete kağıdı konmalıdır. Bu durum hem halının fazla kirlenmesini önleyecek hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Halıların altındaki kağıtları büyük temizliklerde değiştirmekte fayda vardır.

MOBİLYALAR ÇİZİLDİĞİNDE NE YAPMALI?
Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çıkarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kafi gel*mektedir. Ancak derin çiziklerin ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.

MÜCEVHERLERİNİZ NASIL TEMİZLENİR?
Mücevherleriniz evinizde de basit usullerle temizlenir. Ancak bu basit işlem yapılırken kıymetli mücevherlerinizin başka bir yönden hasara uğramaması için özel itina gereklidir. Altın mücevherler önce ılık sabunlu suda bir yumuşak fırça ile yıkanır. Durulandıktan sonra 90 derece alkole batırılır. ve beş dakika beklenir. Alkolden çıkarılan altın parlatılarak temizlenmiş olur. Değerli taşları ise yine yukarıda söylediğimiz gibi 90 derecelik alkole batırıp beş dakika bekletmek suretiyle temizleyebilirsiniz.

BRONZ EŞYANIZIN KARARMASI ÖNLENEBİLİR?
Bakir ve Kalayın karıştırılmasından meydana gelen bronz uzun zaman temizlenmediği takdirde kararır ve görüntüsü bozulur. Buna meydan vermemek için en az ayda bir defa bronz eşyanızı alkol ilave edilmiş ılık sabunlu suyla yıkayınız. Çok kirli durumlarda ise yarı yarıya sirke-su karışımını da kullanabilirsiniz.

MOBİLYA KURTLARININ YOK EDİLMESİ
Bu kurtlar mobilyaları için için kemirerek eskimesini sağlar. Böylesine zararlı haşaratı öldürmek için mobilyaları tuz karabiber ve hardalı sirkede kaynatıp meydana gelen eriyikle silmek gereklidir.

MUŞAMBALARDAKİ LEKELERİN ÇIKARILMASI
Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tinerin bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.

DİŞ FIRÇALARINI DA TEMİZLEMEK GEREKİR

Uzun müddet kullandığımız diş fırçalarında macun birikmeleri olur. Özellikle fırçaların dip taraflarında kuruyarak kötü görünüm veren macunları çıkarmak için fırçaları tuzlu suya batırıp bir süre beklemek kafidir.

CAMLARIN TEMİZLİĞİ
Camı en iyi parlatan gazete kağıdıdır. Önce deterjanlı suyla sildiğiniz camlarınızı sonra kağıt ile parlatmakta büyük fayda vardır. Camlarınız fazla soğuktan donmuş ise bu türlü camları tuza batırılmış nemli bezle silmek gerekir.


DUVAR KAĞITLARI NASIL TEMİZLENİR
Evlerimizde badananın yerini almaya başlayan du*var kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir fanila parçası ile silmek kafi gelecektir. Bu işlem sonucunda temizlenen yerler ayrıca leke de tutmayacaktır.

MERMER EŞYANIZ NASIL BEYAZLAŞIR?
Mermerlerin can düşmanı çok sıcak ütü tencere gibi eşyanın üstüne konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu bol tuzlu limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer durulanıp pamuklu bir bezle parlatılırsa mermer ilk günkü haline dönecektir.

ALÇIDAN YAPILMA EŞYA NASIL TEMİZLENİR?
Sıcak su ve kola ile yapılan koyu hamur kalın bir tabaka halinde temizlenecek yüzeye sürülür. Kurumaya bırakılır. Tamamen kuruyunca hamur çatlar ve bütün pislikleri alarak parça parça dökülür.


AYNALAR NASIL PARLATILIR?
1 yemek kaşığı sabun rendesi 2 yemek kaşığı tebeşir (ezilmiş) bir bardak suda iyice karıştırılır. Bir bezle aynaya sürülür. Sonuç harikadır.

SÜPÜRGELER NASIL TEMİZLENİR?
Sıcak sabunlu suda çalkalamak ve silkeleyip baş aşağı koymak yeterlidir. Süpürgenizin tellerinin her zaman sert kalmasını istiyorsanız yere koymak yerine sapından bir yere asınız.

YUMUŞAYAN FIRÇALAR NASIL SERTLEŞTİRİLİR?
Yumuşayan fırçalarınızın kıllarını iyi cins bir sirkeye batırın. Biraz bekletin. Sonra fırçayı kılları alt tarafta kalacak biçimde kurutun. sertliklerini kazanacaklardır.

AZ MASRAFLI BİR TEMİZLEYİCİ
Evinizin beyaza boyanmış kapı pencere vb. tahta kısımlarını çok ucuza temizleyebilirsiniz. Birkaç soğanı iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın. Biraz soğuyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün. Boyanın pırıl pırıl parlaması için çok fazla ovmanız gerekmeyecektir.

MANTAR BÜYÜK GELİNCE
Eğer şişeyi kapatacağınız mantar büyük geliyorsa bir süre kaynar suya batırın. Küçülür.

KAPTA BİRİKEN KİREÇ NASIL TEMİZLENİR?
Su kaynattığınız kapta biriken kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın. Tertemiz olur.

LAVABODAN KÖTÜ KOKULAR GELİYORSA...
içine bir avuç kalın tuz atın. Koku kesilir.

ÇİÇEKLERİN UZUN ÖMÜRLÜ OLMALARI
Vazolarımızı süsleyen taze çiçeklerin daha uzun müddet dayanabilmeleri için vazolarına bir aspirin koymakta fayda vardır. Her gün sularının muntazam değiştirilmesi ve aspirin konulması yanında bir parça mangal kömürünün de konulması çiçeğin ömrünü uzatan pratik tedbirlerdendir.



alıntıdır

Linkback: https://www.buyuknet.com/pratik-ev-bilgileri-karisik-konular-t36017.0.html

Etiket:
Pratik Ev Bilgileri ( Karışık konular ) 

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Pratik Ev Bilgileri ( Karışık konular )
Pratik Ev Bilgileri ( Karışık konular )
(Ortalama: 5 üzerinden 2.5 - 2 Oy)
2