Münafıkların Âhiretteki Durumu
Denildi ki: Münafıklara, yaptıklarına muvafık olarak muamele edilir. Bu (münâfiklara yapılacak muamele), haberde varid oldu:
Münafıklar Cehennem ateşine atılıp; orada uzun süre azab gördüklerinde, Rahman Allah’dan yardım isteyeceklerdir. Onlara:
-“İşte kapılar! Muhakkak Cehennemin kapıları açıldı. Hemen buradan çıkın.” denilir. Münafiklar, hızlıca kapılara koşarlar (Kapılara hücum ederler). Tam kapıya geldiklerinde kapı tekrar üzerlerine kapanır. Cehennemin kuyularına derekelerine, şeytan ve tağutlar ile birlikte geri döndürüleceklerdir. Cenâb-ı Allah, onlar için:
“Haberin olsun ki, kâfirler hep hile kuruyorlar. Ben de kurarım onların hilelerine hile.”
Hadis-i şerifte:
“Kıyamet günü, bir nefere (bir cemaate) cennete girmesi emrolunur. Cennete yaklaşır ve hatta kokusunu almaya başlarlar. Cennetin köşklerine ve Cenab-ı Allah’ın cennet ehline hazırladığı nimetleri görürler. Nida olunurlar:
-“Onları çevirin! Onların cennette nasibleri yoktur“(denilir). Geçmişte ve gelecekte hiç kimsenin görmediği ve dönmediği büyük bir pişmanlık ve hasretle dönerler.
Onlar:
-“Ya Rabbi! Senin evliya kullarına hazırlamış olduğun sevâb ve mükâfat bize göstermeden önce keşke bizi Cehenneme atsaydın” derler.
Allah c.c:
-“Ben bunu size göstermeyi murad ettim. Çünkü siz benimle halvet ettiğiniz zaman, büyüklükle ön plana çıktınız. (İbâdet etmediniz.) Amma insanlar ile karşılaştığınız zaman onlara saygı gösterdiniz, insanlara riyakârlık ettiniz. Kalblerinizde olanın hilâfina (içinizde olmayan imanı) izhâr ettiniz. Dünyaya hazırlandınız. Benden korkmadınız. İnsanlara hürmet ettiniz, saygı gösterdiniz, benim kadrimi bilmediniz, beni yüceltmediniz. Siz dünya hukukunu çiğnemekten kendinizi tuttunuz. Fakat kötülükleri benim için terketmediniz.” Yani insanlar için, kötülükten kendinizi alıkoydunuz. Benim için değil. Öyleyse bu gün, sizin hürmetiniz yani çok sevabınız olmasıyla beraber, size “Elîm azab“ımı tattıracağım.
Ruhu’l Beyan Tefsiri Tercümesi – cilt – 1
Linkback: https://www.buyuknet.com/munafiklarin-durumu-t21576.0.html