Hicaz Arap yarımadasının kuzeybatı bölümünü ve Kızıldeniz kıyılarını kaplayan Suudi Arabistan krallığının bir bölümüdür. Yüzölçümü 400.000 kilometrekare, nüfusu 2 milyondur. Merkezi 200.000 nüfuslu Mekke şehridir. Öbür önemli şehirleri arasında Cidde, Medine bulunmaktadır. Büyük bir bölümü taşlık ve kuraklıktır. Ekime elverişli bölümleri hemen hemen yoktur. Halkın önemli bir kısmı, hayvancılıkla uğraşmaktadır.
Hicaz'ın en önemli kaynağı, Müslümanlarca kutsal şehirler olarak bilinen Mekke ve Medine'ye gelen ziyaretçilerdir.Hicaz, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Osmanlı sınırlarına katılmış, üç sancaktan ibaret bir vilâyetle yönetilmiştir. 1916 yılında son Mekke emîri Şerif Hüseyin'in İngilizler tarafını tutması üzerine Osmanlı İmparatorluğundan ayrılmıştır.
Medine Mescid-i Nebevi
Hacerül Esved Kâbe-i muazzamanın doğu köşesinde bir buçuk metre kadar yükseklikte bulunan ve Cennet yâkutlarından olan parlak, siyah taş.
İbrâhim aleyhisselâm ile oğlu İsmâil aleyhisselâmın birlikte Kâbe'yi inşâ ettikleri sırada, melekler taş getirerek İsmâil aleyhisselâma yardım ettiler. Sıra Hacer-ül-esvede gelince, İbrâhim aleyhisselâm; 'Ey İsmâil! İyi bir taş getir ki, hacılara işâret olsun buyurdu. İsmâil aleyhisselâm bir taş getirdi. İbrâhim aleyhisselâm; 'Bundan daha iyi bir taş getir' buyurunca; Ebû Kubeys dağından; 'Cebrâil aleyhisselâm, tûfanda bana bir taş emânet etti. Gel onu al! diye bir ses işitti. Bunun üzerine Hacer-ül-esved taşı Ebû Kubeys dağından alınıp, Kâbe'deki yerine yerleştirildi. (Azrakî)
Kaynak:
http://www.karsid.org.tr/node/1234
Mescid-i Nebevi Minaresi