Kütle ve Terazi

admin11.01.2014 - 19:54
Kütle :  Bir cismin içerdiği madde miktarına o cismin kütlesi denir. Kütle m  harfi ile gösterilir. Bir maddenin kütlesi, sıcaklık ve içinde bulunduğu yere göre değişmez. Dünyanın ve uzayın her yerinde kütle sabittir. Kütle eşit kollu terazi ile ölçülür. Günlük hayatta eşit kollu terazilerin pek çok çeşidini görebiliriz. Kütle birimleri, g-kütle (g-m) ve kg-kütle (kg-m) ‘dir.

Terazi :   Kütleleri kıyaslamaya yarayan basit bir ölçü aletidir. Güvenilir terazilerde kütleler kefelerin üzerinde farklı yerlere konsalar bile denge bozulmaz...

Eşit Kollu Terazi :  Eşit kollu terazi moment prensibine göre çalışır. Destek noktasına göre, cismin momentleri birbirini dengeler. Bir cismin kütlesi çekim ivmesine bağlı değildir. Ama çekim ivmesinin

*

Şekil 2.1 : Eşit Kollu Terazi

olmadığı yerde eşit kollu terazi çalışmaz...

Binicili Terazinin Duyarlığı

   Eşit kollu terazinin duyarlığını artırmak için, terazi kolunun üstünde hareket ettirilebilen ek ağırlıklar kullanılır. Bu ek ağırlıklara binici adı verilir. Binicinin kütlesi m gram ve terazinin bir kolu n kadar eşit bölmeye ayrılmış ise,  m / n oranı, binicinin ardışık iki bölme arasında hareketi durumunda sağlayacağı katkısının gram karşılığı değerini verir. Binici sağa doğru bir bölme daha kaydırılırsa sağ kefeye m / n kadar gram ilave edilmiş anlamına gelir. Eğer binici 3 bölme kaydırılmış ise, 3. m / n kadar gram ilave edilmiş olunur.


Bazı sorularda m / n oranı bilgi olarak verilir. Örneğin, binicinin ardışık iki bölme arasında yer değiştirmesi 1 grama karşılık geliyor denilmiş ise m / n = 1 olarak verilmiş demektir.

Örnek 1 :   Eşit kollu terazilerde, K cisimleri ile L cismi
Şekil - 2.2 deki gibi biniciler yardımıyla dengelenmiştir...

Bu terazide binicinin bir bölme hareketi 1 grama karşılık geldiğine göre, K cisminin kütlesi kaç gramdır?



Çözüm :  Terazi her iki durumda d*a dengede olduğundan,

                                 2K =   L + 2 . 1  ( Şekil 2.2 için )
                                   L =   K + 3 . 1  ( Şekil 2.3 için )
                                 2K =   K + 3 + 2
                                   K =   5 gram      bulunur...



Linkback: https://www.buyuknet.com/kutle-ve-terazi-t42549.0.html

Etiket:
Kütle ve Terazi 

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Kütle ve Terazi
Kütle ve Terazi
(Ortalama: 5 üzerinden 3.3 - 3 Oy)
3