Kağıt Fabrikaları ve Kağıt Üretim İşlemleri

tarantula90128.12.2010 - 04:10
Kağıt Fabrikaları ve Kağıt Üretim İşlemleri

     Ham maddesi odun saman yosun gibi bitkisel maddeler olan üzerinde baskı yapılmaya elverişli tabakaya kağıt denir.

       Baskı sistemlerine göre kağıtların özellikleri değişir. Baskının oluşabilmesi için gerekli olan temel şart çok renkli baskılarda daha da önemli olmaktadır. Baskı makinesi şayet tek veya çok üniteli olduğunda yapılan baskının renk sayısına kağıt makineden 4 veya 8 defa geçebilmektedir. İşte bu geçişlerde kağıt özelliğini yitirmemelidir.


     Kağıdın kalitesi içindeki katkı maddeleri ile yakından ilgilidir. Her baskı sistemi kağıttan belli oranda boyayı emme kabiliyeti ister. Kağıt bu niteliği içindeki tutkal miktarı ve yüzeyinin mat veya parlak olması ile kazanmaktadır. Tutkallı kağıtlar daha ayarlı baskı vermektedirler. İçinde tutkal olmayan kağıtlar çabuk nemlenir ve çürük olurlar. Ancak kağıdın boyayı emmesinin bir sınırı olması gerekir. Aşırı emici kağıtlara baskı yapıldığı zaman boyanın arka tarafa geçtiği görülür. Birden fazla boya verildiği zaman bu sefer de renk tonunda değişiklik ve ayarsızlık meydana geldiği görülür. Baskı nedeni ile boya miktarı arttırılamadığında basılan işteki resimlerde renk doyumu sağlanamaz.
Sonuç olarak: Reprodüksiyon orijinale çok uygun olarak yapılsa da aşırı emici kağıt baskı kalitesini düşürür.
Kağıt ne kadar beyaz olursa basılan resimler o kadar çok kendini gösterir kontrast ve aydınlık olur. Selülozu fazla olan kağıtlar selülozu az olan kağıtlara oranla çok renkli baskılara daha uygundur. Bunun iki nedeni vardır. Selülozu fazla olan kağıtların daha beyaz olmasıve bu kağıtların güneş ışıklarından etkilenip
Kaliteli kağıtta %5 civarında odun vardır. Bu oran kağıdın sağlamlığı ve sertliği için gereklidir. Aksi halde baskı hâlinde basınca dayanamayıp zedelenebilir.

     kullanılan mürekkebin kağıt yüzeyine tutunabilmesidir. Bunun için kağıt baskı esnasında yıpranmamalı ve de liflerinin boya özünden daha dayanıklı olması gereklidir. Bir kağıdın sağlamlığı sararmamasıdır.

Günümüzde kullanılan kağıdın ilk benzeri 8. yüzyılda Çinli Lei-Yang tarafından icat edildi. Çinliler’in kağıt fabrikasını ele geçirerek sırlarını öğrenen müslümanlar



kağıttaki marifetlerini Avrupa’yı işgal ettiklerinde yeni kıtaya taşıdı. İlk kağıt fabrikası da İspanya’da inşaa edildi. Avrupa’da her geçen yıl yaygınlaşan kağıt fabrikalarının Kuzey Amerika’ya gelişi ise 1690 yılında oldu.


Yeni dünyadaki ilk kağıt fabrikası Pennsylvania’da hizmete girdi. Kuzey Amerika’ya kağıt teknolojisi çok geç girse de hammaddenin bolluğu endüstride öne çıkmalarını kolaylaştırdı. Bugün dünyanın en büyük kağıt üreticilerinden biri olan Kanada merkezli Abitibi Consolidated 14 bin çalışanı yılık 5.3 milyar dolarlık satış cirosu ve 6.4 milyon ton kağıt üretimi ile bir dev.

kaat kullanımı gunumuzde hemen hemen her alanda kullanılmakdadır

soylekı sırası ıle defrter kıtap dosya yazıcı kaadı olarak genel kullanım alanları ve bunun gıbı bır cok sekılde yapılmakdadır
ayrıca bunun yanı sıra kaat bır cok madedede de hammadde olarak kullanıla bılıyor ornegın sıkıstırılmıs kaat ıle agac gorunmu verılen plakalar ınsaat alanlarında kullanılan zemın dosemelerı tarzımda kullanım yapılabılıyor degısık kımyasallarla bırlestırılerek kaadın gorunumu ne kadar da degıstrılse bıle sonucda hammedesı yıne kaat oldugunu bılıyoruz
ulkemizde kaat uretimi yapan bircok fabrika bulunmaktadır bunların baslıcaları sunlardır


Kagıt fabrıkaları:

Toprak Kâğıt Fabrikası

Kombassan Konya Kağıt Fabrikası


Tire Kagit Fabrikalari


Elektrosan Kağıt Fabrikaları


Balıkesir Kağıt Fabrikası


Kahramanmaraş Kağıt Sanayi


ve bunlar gıbı ırılı ufaklı bırcok sanayılesmıs kaat fabrıkaları bulunmakdadır.

Linkback: https://www.buyuknet.com/kagit-fabrikalari-ve-kagit-uretim-islemleri-t32222.0.html

Etiket:

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Kağıt Fabrikaları ve Kağıt Üretim İşlemleri
Kağıt Fabrikaları ve Kağıt Üretim İşlemleri
(Ortalama: 5 üzerinden 2.5 - 2 Oy)
2