Hikaye ÖzetiBir sözün detaysız şu demek oluyor ki anlatılan biçimi; bir şeyin en önemli, en işe yarar parçasıdır. Hülâsa aynı anlamdadır. Bir yazının, bir saslın anlamını daha kısa ve daha özlü halde veren yazıyla sözler genellikle özet adını alır.
Özetler kısa, açık cümlelerle yapılmalıdır. Bir şeyin, bir yazının hatırda rasgele kalan bölümlerini bir araya toplamak ve bunu özet saymak alışkanlığından kendini kurtarmalıdır. Okunanı, söyleneni tam olarak anlamak için kısa özetlerden faydalanmalı; temel fikirler, önemli görünen bölgeler söylenilmeli veya not edilmelidir.
Özet çıkarma Okunanların anlatılanların, konuşulanların ana çizgilerini belirtme; bir hikâyenin bütününü veya bir parçasını kısaltma, bir paragrafın, bir gazete yada düşünce yazısının ana fikrini çıkarmadır. Bir edebî yapıt, bir yazı özetlenirken; yazarı hakkında kısa bir bilgi; eserin bölümleri, eserdeki kişilerin örutubet derecelerine göre sıralanması, hayatları, beden ve karakter yapıları eserin tümünden çıkan yardımcı fikirler anAfikir belirtilmelidir.
Konuşmayla yazıyla ilgili tüm mevzular özetlenirken, mevzuların özelliğine nazaran plan yapmak gerekir. Edebiyatla ilgili eserlerde eserin adından hareketle yazarı, mevzusu, kişiler, fikirler, temalar, yargılar toplu bir bütünlükle verilir. Özetlemelerdeki uzunlukla kısalık mevzunun gerekliliğine nazaran ayarlanır.
Özet çıkarma Yalnız bir parçanın uzunluğunu kısaltma şeklinde mihaniki bir iş anlamına gelmez. Bunun için, bir mevzuşma veya yazı parçasının esasını kavramak, önemli olanla olmıyam ayırmak, fikirlerle olayın ana fikirle olan ilgi derecesini bulmak lâzımdır. Alain'i dinlerseniz: Okuduğunuz metni taklit edin daha iyi. Özetini renklendirmek üzere yazarın boyalarını kullanın.
Bir saslın, bir yazının özetini çıkarabilmek için; o saslın, o yazının planını yapmak, o planın ana çizgilerini yakalamak gerektir. Böylelikle o sözü, o yazıyı daha iyi, daha öz bir halde anlayıp anlatabiliriz. Özet planında da, giriş, gelişme, sonuç bölümlerine bakılır. İyi bir özet; sağlam bir anlatım; iyi güzel duygular, fikirler, görüşler kazanır.
Linkback: https://www.buyuknet.com/hikaye-ozeti-nasil-cikarilir-t45357.0.html