Hafıza depolama birimleri

semih19079708.04.2016 - 09:55
Hafıza depolama birimleri nelerdir, hangi amaçlarla kullanılırlar?

Öncelikle işe ram ( random access memory ) 'den başlayalım.

Ram bilgisayarın daha hızlı açılıp işlemlerin daha çabuk yerine getirilmesi için oluşturulmuş veri depolama birimidir. Normal şartlarda bir bilgiyi saklayıp daha sonra kullanmak için bilginin bir hafızaya depolanması gerekir.

+ Şimdi diyeceksiniz ki internet üzerinden online olarak oynanan oyunlar nasıl oluyor?
- Şöyle oluyor. Günümüzde yaygınlaşmakta olan bulut tabanlı depolamalar var. Bilgiler ağ üzerinde oluşturulmuş sanal belleklere kayıt oluyor. Biliyoruz ki biz aslında internete bağlanmıyor, bir başkasının bilgisayarına bağlanıyoruz. Bağlandığımız sitelerin birer sunucuları vardır. Bu bilgiler bu sunucularda depolanır. Bu iş için tasarlanmış sunucular da vardır, hotmail ve gmail buna en iyi örneklerdir. Hatta Turkcell bile bu işi başarabilmiş, kullanıcılarına bu hizmeti sunmuştur.

Şimdi asıl konumuza dönelim.

+ Ram, bilgiyi nasıl depolar ve neler yapar?

- Ram; bilgileri kullanabilmek için harddiske kayıt olma zorunluluğunu ortadan kaldırmak, geçici süreli de olsa ( bilgilerimizi kaydedene kadar ) bize o bilgiyi kullandırmak için var olmuştur.


+ Peki diğer depolama birimlerimiz nelerdir?

- Bunlar; Rom, Harddisk , Cd , DVD , Blue Ray ... gibi çoğaltılabilir.

Bunlardan kısaca bahsedelim.

+ Rom nedir?

- Romlar, ramlerden ziyade yalnızca okunabilen depolama birimleridir. Bu belleklerde özel programlar yüklü olur. Bilgisayar açıldığı anda programlar aktif olur ve bilgisayar kapanınca tekrar pasif duruma geçerler. Öyle ki bu bellekte yer alan programlar herhangi bir elektrik kesintisi ve/veya bilgisayarın restart (yeniden başlatma) durumundan etkilenmezler.

+ Harddisk nedir peki?

- Hard, ingilizcede sert anlamından ziyade güçlü anlamına da geliyor. Disk de zaten adından da anlaşıldığı gibi bildiğimiz disket anlamına geliyor. Yani kelime anlamı güçlü disk 'tir harddiskin. Peki bu ne demek? Bilgisayardaki bilgilerin kalıcı olarak depolandığı, istenildiğinde de çağırılıp kullanıldığı yer tutuculardır.

Şimdi de daha ufak kapasiteli hafıza depolama birimlerine göz atalım.

Cd: Cd'ler, lazerlerin ışınları sonucu oluşan ışığı enerjiye dönüştüren sistemlerdir. Hafızaları 700 mb kadardır. Eskiden nasıl ki disketler çok fazla rağbet görmesine rağmen günümüzde pek görmüyorsa cd'ler de pek rağbet görmüyor. Bunun sebebi daha fazla hafıza depolayabilen depolama birimlerinin olmasıdır.

DVD: CD'lerle aynı mantıkta ilerleyen tek farkı ( önemsenmesi gereken bir fark )  cd'lerin hemen hemen 7 katı kadar hafıza depolayabilmeleridir.

Blue Ray'ler de DVD'lerin hemen hemen 5 katı kadar hafıza depolayabilen depolama birimidir.

Bunların yanı sıra flash bellek de vardır.

Flash bellekler; Bilgisayarın usb soketlerine takılan ve  2 (çok fazla bulunmuyor), 4,8,16,32,64 .... GB kapasiteye sahip olabilen hafıza depolama birimleridir.

Linkback: https://www.buyuknet.com/hafiza-depolama-birimleri-t45712.0.html

Etiket:

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Hafıza depolama birimleri
Hafıza depolama birimleri
(Ortalama: 5 üzerinden 1.1 - 9 Oy)
9