Giresun Kentinin tarihi ve türistik yerleri

admin14.06.2012 - 12:23
Giresun Kentinin tarihi ve türistik yerleri

Giresun Merkez İlçe: Antik dönem'de Kerasus Kerasos (Cerasus), Keressunda, Farnakeia (Pharnakeia), Cerasonta isimleriyle bilinmektedir. İlçe çevresinde Pontos Krallığı ve Bizans dönemlerinden kalan, sikkeler, kandiller, topraktan yapılmış büyük küpler, mozaik kalıntıları, boğa, geyik heykelcikleri bulunmuştur.

Giresun Kalesi: Giresun Kalesi, Kenti ikiye ayıran yarımada'nın en yüksek yerinde bulunur. Evliya Çelebi Seyhatnamesi'ndeyse Bizans yapısı olarak anılmaktadır. Kente egemen tepe üstündeki, Içkalede saray kalıntıları bulunmaktadır. Giresun Kentinde burası yüksek duvarlı, sağlam savunmalı ve ele geçirilmesi zor olan bir kale olarak tanımlamaktadır. Kalenin kuzey tarafında çok büyük, mağara sığınakları bulunmaktadır.

Kilise: Kent'in Çınarlar mahalle'sinde bulunur. XVIII.yy'da inşa edildiği varsayılan kilise, eski tarihi eser olarak tescillenmiştir. Kent'te çoçuk kitaplığı olarak kullanılan başka bir kilisede vardır.

Meryemana Tapınağı: Eski yonca yolu üzerinde, Hıristiyanlık'ın bölgede yaygın olduğu yıllarda yapıldığı düşünülen, bir kaya tapmağıdır. Tapınağın üç katlı olduğu söylenmektedir. Şifahane olarakta kullanılan tapınak, çeşitli ülkelerden gelen, hastalarında ziyaret ettikleri yer olmuştur.

Kale Camisi: Kent'te Hükümet konağı yakınlarında bulunan, ince bir yapıdır. İki tane bulunan yazıtından, aynı bölgeye yapılan ikinci cami olduğu bu şekilde anlaşılmıştır. Mimari değeri olan bir yapıdır Kale Camisi.

Giresun Adası: Antik Çağ'larda Aritia (Aretias) Adası olarak bilinmektedir. Yunan mitolojisi'nde adı geçen bu adada, Bizanslılar Dönemi'nden kalan kare planlı kalenin surları, Sinop Piskoposu Ayios Fokas'ın adıyla anılan manastır'a ait kalıntılar bulunmaktadır.

Meryemana Manastırı: Kent'in 15 km doğusunda Kayadibi Köyü'nde yer almaktadır. Kayaya oyulmuş olan manastır, 4katlı ve 32 odalıdır. Duvarları fresklidir.



Taş Mescit: Kalenin batı eteklerindedir. 1352'de Eretnaoğulları'ndan Melik Ahmed tarafından yaptırılmıştır. Mescit çok yıkılmış durumdadır.

Fatih Camisi: Fatih Sultan Mehmed'in Trabzon'a sefer yaptığı yıllarda yaptırılmıştır. Cami yazıtsızdır ve ahşap'tan yapılmış olan cami,iki kez yanmış, yeniden yapılmıştır. XIX.yy sonunda yapılan, 6 kubbesi bulunan cami'de Erzincan depremi sırasında zarar görmüş, onarılmıştır.

Kurşunlu Cami: Taş Mahalle, Kurşunlu kesimindedir. 1587 yılnda yapılmış, 1968 de onarılmıştır. Osmanlı nın mimari özelliğini taşır.

Kurşunlu Hamamı ve Çeşmesi: 1652 yılında kurşunlu camisine vakıf olması için Mutasarrıf Topal Mehmed Paşa yaptırmıştır. Çeşitli tarihlerde onarılmış, 1942 yılına kadar mimari özelliklerini koruyabilmiştir. Günümüzde bu yapının sadece kubbesi toprak üstündedir.

Taş Hanlar: Taban Ahmed Ağa tarafından XVII. yy'da yaptırılmıştır. Orta Mahalle ve Kaleye giden yolun yanlarında iki kagir bedestendir. 1939 depreminde yıkılan bedestlerin yalnızca duvar kalıntıları günümüze ulaşmıştır.

Pertevniyal Çeşmesi: Pertevniyal Sultan 1865'te kendi adıyla anılan üç çeşme yaptırmıştır. Bunlardan biri yazıtlı olup Suboyu (Bige) Köyü yolunun üstündedir, diğer ikisi ise Karaköy yolu üstünde olup yazıtları yok olmuştur.

Bedrema (Bodrum) Kalesi: Kıyıdan 15 km. içerde olup Harşit Çayı'nın doğusunda bulunur. Oldukça yıkık olmasına rağmen, özelliğini korumaktadır.



Linkback: https://www.buyuknet.com/giresun-kentinin-tarihi-ve-turistik-yerleri-t37897.0.html

Etiket:

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Giresun Kentinin tarihi ve türistik yerleri
Giresun Kentinin tarihi ve türistik yerleri
(Ortalama: 5 üzerinden 2.5 - 2 Oy)
2