Dilekçe Nasıl Yazılır ?Çizgisiz beyaz tam kağıda yazılmalıdır. Bilgisayar, daktilo veya dolma kalemle yazılabilir. Mavi ve siyah mürekkep kullanılır. Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Yer ve tarih kesinlikle belirtilmelidir. Ciddi, resmi, saygılı bir dil ve itham kullanılmalı, nesnel olunmalıdır.
Dilekçe, bir isteği bildirmek, bir şikayeti duyurmak veya herhangi bir konuda bilgi vermek amacıyla resmi veya özel kurumlara-kuruluşLara yazılan resmi yazıdır. Hayatı boyunca herkes,çeşitli işlerinin ve dileklerinin görülebilmesi için, çeşitli devlet dairelerine dilekçe verir.
Bir okula girmek için okul müdürlüğüne, bir daireye memur olmak için O dairenin ilgili müdürlüğüne, bir hakkının aranması için mahkemelere ve başka çeşitli yerlere, dilekçeler verilir.
Dilekçe, herkesin zaman zaman yazmak zorunda kalabileceği bir mektup türüdür.
Dilekçe yazarken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:1. Dilekçe çizgisiz beyaz kağıda (A4) yazılır. teksir kağıdı, çizgili kağıt veya yarım kâğıt kullanılmaz. dilekçe metni genellikle kısa olur. ancak bazı özel durumlarda kâğıdın ön yüzü yeterli olmazsa kağıdın arka yüzüne yazılmaz ikinci bir kağıt kullanılır.
2. Dilekçe bilgisayarla, daktiloyla veya (mavi yada siyah mürekkepli) dolma kalemle yazılır. tükenmez kalemle veya kurşun kalemle dilekçe yazılmaz.
3. Dilekçe metni fazla uzun olmayacağı için yazı, sayfaya bakışım kuralı dikkate alınarak güzel bir kompozisyonla yerleştirilmelidir. (yukarıda kağıdın dörtte biri kadar, sol tarafta en az 3 cm ve sağ tarafta 1 cm boşluk bırakılmalıdır.)
4. Dilekçeye sorunla ilgilenecek kuruma (veya makama) hitapla başlanır. hitaplar kurumun idari yapısına uygun olmalı ve eksiksiz yazılmalıdır: ankara valiliğine, meram kaymakamlığına, kayseri büyük şehir belediyesi başkanlığına, selçuk üniversitesi rektörlüğüne, fen-edebiyat fakültesi dekanlığına, gibi.
5. Dilekçe, hangi kuruma veriliyorsa bu makamın adı başa yazılır. Kurum adının sağ altına kurumun bulunduğu şehir adı yazılır.
6. Hitaptan sonra paragraftan itibaren dilekçenin metnine geçilir. kısa bir tanıtımdan sonra dilek (istek, sorun veya durum) yazılır. dilekçede ciddî, resmî ve saygılı bir üslûp kullanılır. yapılması istenen, talep edilen her neyse, en kısa şekilde fakat tam olarak açıkça ifade edilir. gereksiz ayrıntıLara ve kişiselliğe yer verilmez.
7. Bir konuda üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanmışsa “….durumu bilgilerinize saygılarımla arz ederim”, üst makamın bir sorunu çözmesi, bir işlemi başlatması isteniyorsa “gereğini saygılarımla arz ederim”, yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa “izninizi saygılarımla arz ederim” gibi saygı ifadeleriyle son bulmalıdır.
8. Doğru, düzgün, özenli ve temiz bir Türkçeyle yazılmalıdır.
9. Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edilmelidir.
10. Mutlaka imzalanmalıdır. Bir dilekçede sadece bir kişinin imzası bulunur ve imzasız dilekçeler geçersiz sayılır.
11. Dilekçe sahibi adını ve açık adresini belirtmelidir. Sol alt köşeye adres yazılıdır.
12. Dilekçeye eklenecek ek belgeler yazının sonunda “ekler” başlığı altında maddeler halinde sıralanmalıdır. Evrakın kaybolmaması için (varsa) ekler mutlaka belirtilir.
13. Konunun belirlendiği metin bölümünde. Bu bir şikâyet dilekçesiyse, şikâyet sağlam kanıtlara dayandırılır. Eğer iş isteme dilekçesiyse, öğrenim durumu, yaş, kısa bir öz geçmiş, kurumca aranan seçkin nitelikler açık seçik belirtilir.
Dilekçe Örnekleri:
Öğrenci belgesi almak için dilekçe örneği:Tarih
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ DEKANLIĞI'NA
Fakültenizin ……………………. Bölümü……………………… numaralı öğrencisiyim …………………………………………………… verilmek üzere öğrenci belgesinin hazırlanıp tarafıma verilmesini saygılarımla arz ederim.
Adres: Adı Soyadı ve İmzası
Tel:
Ekleri Olan Dilekçe Örneği
ÖĞRENCİ KİMLİĞİNİ KAYBEDENLERİN MÜRACATTA VERMELERİ GEREKEN DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Tarih
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA
Fakülteniz ……………………Bölümü ………………………. numaralı öğrencisiyim. Üniversitemiz Kartlı Geçiş ve E-Cüzdan uygulaması dahilinde almış olduğum öğrenci kimliğimi kaybettim. Gerekli belgeler ekte sunulmuş olup, tarafıma yeni bir öğrenci kimliği düzenlenmesini arz ederim.
ADRES ADI SOYADI VE İMZASI
EK:
1- 1 ADET RESİM
2- 1 ADET BANKA DEKONTU (KİMLİK ÜCRETİNİN YATIRILDIĞINI BELİRTEN)
3- GAZETE İLANI
Linkback: https://www.buyuknet.com/dilekce-nasil-yazilir-t43301.0.html