Akçaabat Tanıyalım.

zugasi_6115.07.2013 - 15:06
Trabzon ilinin bir ilçesi olup, Vakfıkebir ve Çarşıbaşı'nın doğusunda, Trabzon'un 13 km. batısında, Düzköy ve Maçka'nın kuzeyinde yer almaktadır. Trabzon ilinin nüfusu ile en büyük ilçesi olan Akçaabat, köftesiyle ve horonuyla meşhurdur. İlçede 90'lı yılların sonuna kadar, tütün oldukça önemli bir yere sahipti. Yöre halkı tarafından Akçaabat, il içinde il olarak görülür. Akçaabat'ın futbol takımı Cumhuriyet'le yaşıt olup, Türk futbolunda 1. Lig'e çıkan ilk ilçe takımıdır. Akçaabat Sebatspor.

Tarihçe

Türkler ilçeye 12. yüzyıl'dan itibaren Selçuklu döneminde Türkmen beylerinin bölgeyi fethetmesiyle yerleşmeye başlamışlardır.Fatih Sultan Mehmettarafından 1461 yılında fethedilen Akçaabat’ta Roma, Bizans, Komnenos ve Osmanlı dönemine ait tarihi yapıt ve izlere rastlamak mümkündür.Akçaabat‘ın, Osmanlı dönemine ait kaynaklarda şehir merkezi “Pulathane”, ilçe geneli ise “Akçeabâd” olarak geçmektedir. Cumhuriyet döneminde büyük bölümü Yunanca olan Akçaabat köy adları [5] da değiştirilerek yerlerine Türkçe isimler konulmuştur. Kronolojik sıralama ile Akçaabat için önemli olayları şu şekilde sıralamak mümkündür;

MÖ 700 : Akçaabat, Miletos ticaret kolonilerinin bir uzantısıdır.
MÖ 312 : Akçaabat Pontus Krallığı’nın eline geçer.
1214 : Akçaabat Trabzon Rum İmparatorluğu'nun eline geçer.
1461 : Akçaabat Trabzon ile birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı Devleti’nin topraklarına katıldı.
1797 : Akçaabatta büyük bir veba salgını meydana geldi.
1810 : Akçaabat tarihi açısından Osmanlı döneminin en önemli olayı Sargana Savunmasıdır.
1880 : Akçaabat Belediyesi kuruldu
1884 : Akçaabat, Teşkilat Nizamnamesi gereği ilçe kimliğini kazandı.
1893 : Akçaabatta kolera salgını meydana geldi.


20 Nisan 1916 : I. Dünya Savaşı sırasında Çarlık Rusya’sı Akçaabat’ı işgal etmiştir.
17 Şubat 1918 : Düşman işgalinden kurtulan Akçaabat, Cumhuriyet Döneminde kültür, sanat, eğitim, ticaret gibi alanlarda hızla gelişen bir ilçe durumuna gelmiştir.
1923 Kentin Hıristiyan Rum ahalisi mübadele ile Yunanistan'a gönderilmiştir.
20 Haziran 1990 : Büyük bir sel felaketi meydana gelmiştir.
Şehrin tarihinde 1810 yılı Ramazan ayı ayrı bir yer tutar. Bu tarihte Rus donanması Sargana mevkiine çıkarma yapmak istemiştir. Akçaabat halkı 48’i kadın olmak üzere 969 şehit vererek yurdu savunmuştur. I. Dünya Savaşı sırasında 20 Nisan 1916 yılında Çarlık Rusya’sı Akçaabat’ı işgal etmiş ancak bu işgal de uzun sürmemiş ve 17 Şubat 1918‘de Akçaabat düşman işgalinden kurtulmuştur. Bir rivayete göre bu savunmada kahramanca başarı gösteren Salih ağa isimli bir terzi, dönemin osmanlı sultanı tarafından kendisine bir yerleşim yeri verilerek (şu anki Akçaköy) ödüllendirilmiştir. Bu savunmada rol alan değişik ailelerede değişik yerlerde istihkam hakkı veilmişir.

Kültür

Trabzon yöresine özgü tüm ögeleri bünyesinde barındıran Akçaabat kendine has gelenekleri şunlardır. Kemençe, Davul-Zurna ve Bağlama geleneksel çalgılardandır.

Ekonomi

Balıkçılık, fındık, zeytincilik, turizm ve hayvancılık kentin başlıca gelir kaynağıdır.

Kaynak: wikipedia

Linkback: https://www.buyuknet.com/akcaabat-taniyalim-t41494.0.html

Etiket:
Akçaabat Tanıyalım  trabzon akçaabat 

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Akçaabat Tanıyalım.
Akçaabat Tanıyalım.
(Ortalama: 5 üzerinden 2.5 - 2 Oy)
2