İstanbul Anlaşması (18 Mart -10 Nisan 1915)Paylaşılması Tasarlanan Alan: İstanbul ve Çanakkale Boğazları ve çevresi savaştan sonra Rusya’ya verilecek.
Taraflar: İngiltere, Fransa, Rusya
Londra Anlaşması (26 Nisan 1915)Anlaşmaya göre, İtalyan işgalinde olan Rodos ve 12 Ada ile Bingazi ve Derne (Trablusgarb)’deki Osmanlı hakları İtalya’ya geçiyor, ayrıca Anadolu Asya’sı paylaşıldığında Antalya ve çevresi İtalyanlara vaad ediliyordu.
Taraflar: İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya
Amaç: İtalya’yı kendi yanlarına çekebilmek
Sykes-Picot Anlaşması (26 Nisan 1916)
Buna göre paylaşım şu şekilde idi: Fransa; Adana, Beyrut, Aladağ, Kayseri, Akdağ, Yıldızdağ, Zara, Eğin arasında kalan toprakların tamamı ile, Şam, Sivas, Halep, Harput ve Diyarbakır illerinin bir kısmını alacaktı.
İngiltere’ye ise Bağdat ve Basra illerini içeren Güney Irak verilecekti. Rusya; Anlaşma Rusya’nın onayıyla yürürlüğe girecekti.
Taraflar: İngiltere, Fransa, Rusya
Amaç: Orta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun paylaşımı.
St. Jean de Maurienne Anlaşması ( 19-21 Nisan 1917)Anlaşmaya göre Antalya, Konya, Aydın, İzmir ve kuzeyi İtalya’ya bırakılıyordu.
Taraflar: İngiltere, Fransa, Rusya ile İtalya
Amaç: İtalya’nın Anadolu Asyası üzerindeki haklarının belirlenmesini sağlamaya çalışması.
Petrograt Görüşmesi (Mart 1916)Ortadoğu ve Anadolu’nun bir kısmının paylaşıldığı Sykes Picot Antlaşması Ruslara gösterildi.
Rusya bu istekleri ancak Erzurum, Trabzon, Bitlis illeri ile Muş, Siirt ve Türk-İran sınırını içeren kuşağın da kendisine verilmesi karşılığında kabul etti.
Taraflar: İngiltere, Fransa, Rusya
Amaç: Rusya’nın payının arttırılması.
Mc Mahon 1917Amaç: Arapları Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtmak, İngiltere tarafından Araplara, Osmanlı Devleti’ne karşı savaşmaları halinde bağımsız bir Arap Devleti (Krallığı) kurulacağı vaat edilmiştir.
Ancak bu vaat gerçekleşmemiş, Şerif Hüseyin saf dışı edilmiştir.
Taraflar: İngiltere (İngiltere’nin Mısır Valisi Mc Mahon)
(Hicaz Emiri Hüseyin bin Ali (Şerif Hüseyin) )
Balfour Deklarasyonu 1917Taraflar: İngiltere-Siyonist Hareketin Lideri Rothschilde
Amaç: Gelecekte Filistin’de bir Yahudi Devletinin kurulması.
İngiliz Dışişleri Bakanı Lord Arthur James Balfour 2 Kasım 1917 tarihinde uluslararası Siyonist Hareketin liderlerinden Lord Rothschilde’ a bir mektup göndererek, savaştan sonra Filistin topraklarında Musevi Devleti kurulması konusunda destek vereceğini bildirdi. Bu deklarasyon Orta Doğu’da İsrail Devleti’nin kurulma sürecinde önemli aşamadır.
Linkback: https://www.buyuknet.com/1dunya-savasinda-imzalanan-gizli-anlasmalar-t47095.0.html